8.550 infracţiuni înregistrate de poliţiştii din Alba în primele 9 luni ale anului


Într-o şedinţă la IPJ Alba au fost analizate rezultatele obţinute de poliţiştii din judeţul Alba în primele 9 luni ale anului 2014.

Conform datelor poliţiştilor, în judeţul Alba au fost sesizate 8.550 infracţiuni (mai puţine cu 2,6% faţă 9 luni 2013) iar numărul persoanelor cercetate pentru comiterea de infracţiuni a fost de 2.805.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 0,3% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 7,2% în mediul rural, faţă de perioada simulară a anului trecut.

În această perioadă, poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 128 de persoane, din care 52 au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În cursul primelor 9 luni 2014, au fost constatate 30 de infracţiuni grave, comise cu violenţă (între care 3 infracţiuni de omor şi 9 infracţiuni de tentativă de omor), reprezentând 0,6% din infracţionalitatea judiciară şi 0,28% din totalul infracţionalităţii constatate.

Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

Infracţiunile contra patrimoniului (4.167) reprezintă 39,2% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (57,5%) în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 21 la 17 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în primele 9 luni 2014 au fost înregistrate 12 dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate 12 comisii rogatorii internaţionale.

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico – financiare, au fost constatate 2.806 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 41,6% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 759 persoane.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În 9 luni 2014, au fost sesizate 217 infracţiuni stradale, din care 205 în mediul urban şi 12 în mediul rural. Cele mai multe infracţiuni stradale sesizate sunt furturile din auto, urmate de furturile din buzunare şi de furturile de componente auto.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 2.746 infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului (41,6%), din care infracțiunile de furt reprezintă 26,7% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în 9 luni 2014, efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 277 de sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 3.427 metri cubi material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 144 de dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 101 persoane aflate în urmărire.

La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 54 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 41 minori şi 13 majori. Au fost înregistrate o persoană cu identitate necunoscută şi un cadavru cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 53 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 43 de minori şi o persoană cu identitate necunoscută.

La sfârşitul semestrului I 2014, au rămas în evidenţă 32 persoane dispărute, din care 3 minori despre care se deţin date certe că s-au înecat şi 4 persoane cu identitate necunoscută precum şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.

În ceea ce priveşte supravegherile judiciare, în perioada 01.02.2014 (data intrării în vigoare a noilor coduri) –octombrie 2014, poliţiştii au luat în supraveghere 128 persoane (107 cu control judiciar şi 21 cu arest la domiciliu).

Au fost înregistrate 8 cazuri în care inculpaţii nu s-au prezentat la programul de supraveghere, astfel că de îndată, instanţele de judecată au fost informate despre acest aspect.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în 9 luni 2014, au fost înregistrate 15.044 evenimente, cu 6 % mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013.


Comentarii

Comentarii