Acţiune în instanţă, formulată de o femeie din Aiud, împotriva Spitalului Municipal Sebeş. Vezi motivul şi justificările


După aproape doi ani de la scandalul de proporţii provocat de reacţiile adverse pe care le-au manifestat copiii imunizaţi cu vaccinul BCG, produs în Danemarca, mama unui copil din Alba a luat atitudine şi a dat în judecată Spitalul Municipal din Sebeş. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Alba, vineri, 13 martie a.c.

La finele anului 2012, un scandal de proporţii din mediul de Sănătate zguduia familiile româneşti: sute de copii s-au îmbolnăvit din cauza vaccinului BCG, achiziţionat din Danemarca. La acea vreme, presa a relatat pe larg despre ascunzişurile acestui demers mafiot, prin care statul român a achiziţionat cu sume exorbitante sute de mii de vaccinuri, care au trimis sute de copii în spitale.

Ioana-Daniela Hopârtean a chemat în judecată Spitalul Municipal Sebeş, manageriat de dr. Stanciu Nicolae, aşa cum se observă în dosarul nr. 1698/107/2014 aflat pe rolul Tribunalului Alba.

În 2012, fiul Danielei Hopârtean a fost imunizat împotriva tuberculozei. După un timp, femeia a descoperit că micuţul avea o inflamaţie la subraţ şi s-a prezentat cu el la spital. “La 7 săptămâni am descoperit o gâlmă sub braţ, nu aveam de unde să ştiu ce este, am fost la urgenţe, acolo mi s-a spus că s-ar putea să fie o reacţie la vaccinul BCG făcut în maternitate. După aceea s-a mărit, s-a roşit, şi-a schimbat culoarea”, a declarat mama lui Vlad.

Părinţii au ajuns cu micuţul la un medic specialist din Târgu-Mureş, care a confirmat faptul că ganglionul copilului s-a umflat din cauza vaccinului şi i-a sfătuit să nu folosească tratamentul anti TBC pentru că tulpina Copenhaga a virusului este rezistentă la acest tratament.

Între timp lucrurile s-au agravat. Gâlma de la subraţ a ajuns la dimensiunea unui ou de porumbel şi a fistulizat. Potrivit spuselor mamei, regimul de viaţă al lui Vlad a fost drastic modificat.

Contactat telefonic, managerul Spitalului Municipal Sebeş, dr. Nicolae Stanciu, a declarat pentru Ziarul Apulum că femeia, originară din Aiud, s-a adresat unităţii medicale din Sebeş, de bună voie. Potrivit acestuia, mama copilului şi-a dat acordul scris pentru administrarea vaccinului BCG şi a plecat acasă mulţumită, cu copilul perfect sănătos. Managerul consideră că spitalul pe care îl conduce nu are nicio vină pentru reacţia pe care a avut-o copilul. „Medicul neonatolog a administrat vaccinul pe care l-a primit de la Minister. Acesta era în termen aşa că noi nu avem nicio vină. Este dreptul ei să ne dea în judecată, dar nu cred că trebuia să ne acţioneze în instanţă pe noi”.

La Direcţia de Sănătate Publică a fost depusă o plângere, formulată de către asociaţia de avocatură care se ocupă de acest caz, la începutul lunii octombrie 2013. În data de 23.10.2013, DSP Alba a formulat un răspuns oficial casei de avocatură, în care se explica faptul că în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că reacţia pe care a avut-o copilul se încadrează în reacţiile adverse posibile după administrarea vaccinului BCG. Mai mult, în răspuns se mai menţionează că investigaţiile epidemiologice au exclus erori de tehnică de administrare sau greşeli de păstrare a vaccinului, fapt confirmat şi de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Sursa foto: citynews.ro


Comentarii

Comentarii