Atenție „blocatari”!!! Noi reguli pentru cei care stau la bloc din 28 septembrie


De vineri, 28 septembrie va intra în vigoare noua lege (legea 196/2018) care reglementează organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Cu această ocazie se vor produce o serie de modificări a drepturilor și obligațiilor acestora.

Proprietarii care nu comunică asociației de proprietari și administrația financiară locală modificarea suprafeței utile și  asociațiile de proprietari, președinții de asociație sau comitetele executive care nu iau toate măsurile necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a blocurilor și a instalațiilor comune aferente pe toată durata existenței vor fi amendați cu sume cuprinse între 200 și 1000 de lei.

Astfel, proprietarii care nu vor permite accesul în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație; proprietarii care pun în pericol integritatea structurală a condominiului sau a altor proprietati individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora; proprietarii de apartamente care nu execută lucrările de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții, daca aceastea sunt de natură să aducă prejudicii celorlalti proprietari vor fi amendați cu sume cuprinse între 500 și 3000 de lei.

Amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei vor primi cei vinovați de:

– schimbarea de către proprietar a destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decât aceea de locuință fără autorizatiile și aprobările legale;

– neexecutarea de catre proprietar a lucrărilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari.

– modificarea aspectului proprietatii comune de către proprietari, precum si a elementelor constructive ale condominiului fara respectarea prevederilor prezentei legi

– utilizarea și gestionarea veniturilor asociatiei de proprietari, altfel decat este prevăzut de prezenta lege

– nefurnizarea sau refuzul proprietarilor/dezvoltatorilor ansamblurilor rezidentiale de a furniza/presta serviciile de utilitati publice prin intermediul retelelor aflate in proprietatea acestora catre locuintele sau spatiile cu alta destinatie din respectivele ansambluri rezidentiale.

Cele mai mari amenzi cuprinse între 4.000 lei și 9.000 lei vor fi acordate pentru:

–  utilizarea cu altă destinație a fondului de rulment sau a fondului de reparații, altfel decât este prevăzut de prezenta lege

– neaplicarea sau nerespectarea prevederilor din prezenta lege de către furnizorii serviciilor de utilități publice;

– neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către proprietarii ansamblurilor rezidențiale, conform prevederilor art. 14 (în cazul condominiilor din ansamblurile rezidențiale, proprietarii/dezvoltatorii ansamblurilor rezidențiale, în calitate de vânzători, trebuie să îi informeze la momentul înstrăinării pe cumparători cu privire la necesitatea constituirii asociațiilor de proprietari, în condițiile prezentei legi).

O altă prevedere de interes general din noua lege se referă la obligația proprietarilor este de a participa la ședintele de bloc (daca nu vor putea ajunge, aceștia trebuie să mandateze un alt membru al asociației în numele lor printr-o împuternicire scrisă și semnată). În plus, orice proprietar care închiriază va trebui neapărat să notifice asociația de prezența chiriașilor în apartamentul său în cel mult 10 zile de la semnarea contractului de închiriere.

(sursa avocatnet.ro)

Post-ul Atenție „blocatari”!!! Noi reguli pentru cei care stau la bloc din 28 septembrie apare prima dată în Ziarul Apulum.


Source: Stiri din Aiud


Comentarii

Comentarii