Consiliul Judeţean Alba a semnat contractul pentru execuţia Centrului de management integrat al deşeurilor de la Galda de Jos


Conducerea Consiliului Judeţean Alba a anunţat astăzi finalizarea procedurii de achiziţie publică pentru cel mai mare contract de lucrări din cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba.
Conform declaraţilor lui Dan Popescu, director tehnic în cadrul CJ Alba, în 21 ianuarie a fost semnat contractul de execuţie a Centrului de management a integrat alk deşeurilor de la Galda de Jos.

Investiţia este în valoare de 86.856.819, 70 lei fără TVA, lucrările urmând a fi realizată de o asociere de firme compusă de SC Porr Construct SRl-SC Porr Bau GmbH-Entorsa Italia Spa.
Perioada de execuţie a contractului va fi de 15 luni.

Antreprenorul va construi la Galda de Jos, mai precis între Galda de Jos şi Teiuş pe un teren public ce a aparţinut administraţiei locale din Galda de Jos, o staţie de sortare, cu o capacitate de 42,213 tone/an, şi o staţie de tratare mecano-biologică, cu o capacitate de 85.566 tone/an, şi va executa depozitul conform şi va executa depozitul conform unde vor fi depozitate deşeurile colectate la nivelul întregului judeţ. Celula depozitului va avea o capacitate de 543.000 metri cubi de deşeuri.

Vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman a declarat că investiţia va fi o mină de aur pentru administraţia locală din Galda de Jos, una din singurele administraţii ce au înţeles acest proiect. „Va fi o mină de aur pentru comuna de Galda de Jos. După realizarea investiţiei localitatea va ave un buget mai mare ca multe oraşe din judeţ, Zlatna, Baia de ASrieş, Teiuş sau Abrud. La Mihalţ când am mers să discutăm despre posibilitatea ca această investiţie să fie realizată acolo oamenii aproape şi-au dat în cap şi nu au dorit acest lucru. La Galda de Jos după ce au văzut simulări privind investiţia au acceptat acest lucr” a declarat Florin Roman, vicepreşedintele CJ Alba.
Dan Poescu, director tehnic în cadrul CJ Alba a precizat că investiţia ar putea crea 300 de locuri de muncă şi ar putea duce la scăderea preţului pentru serviciul de salubritate ţinând cont că operatorii din judeţ nu vor mai trebui să ducă deşeurile colectate în alte judeţe.

Lucrările la această investiţie urmează a fi finalizate în luna aprilie a anului viitor dar conducerea CJ Alba speră ca investiţia să fie finalizată la finalul acestui an.

Centrul de management integrat al deşeurilor va fi construit în extravilanul localităţii Galda de Jos, la o distanţă de 16,5 km de Alba Iulia, principalul generator de deşeuri, şi la aproximativ 6 km de oraşul Teiuş. în cadrul staţiei de sortare vor fi selecţionate deşeurile reciclabile colectate separat în judeţ, respectiv sticla, hârtia şi cartonul, plasticul şi metalul. Staţia de tratare va avea rolul de a trata din punct de vedere biologic deşeurile biodegradabile, reducându-se astfel semnificativ cantitatea care va ajunge, în final, în depozitul conform.
Consiliul Judeţean Alba a semnat în 28 ianuarie 2014 şi contractul privind execuţia lucrărilor de închidere a depozitului neconform de deşeuri de la Alba Iulia. Rezultatul procedurii de achiziţie a fost contestat la CNSC şi, ulterior, la Curtea de Apel. Ambele instituţii au menţinut rezultatul licitaţiei. Contractul a fost încheiat cu societatea Bilfinger Baugesellschaft MBH Viena, are o valoare de 8.615.503,96 lei, fără TVA şi se va derula pe o perioadă de 11 luni. Depozitul neconform din Alba Iulia este singurul care mai este funcţional în judeţul Alba, activitatea de depozitare urmând să fie sistată în iulie 2015. Pentru celelalte şase depozite neconforme care vor fi reabilitate din punct de vedere ecologic (Cîmpeni, Abrud, Cugir, Ocna Mureş, Aiud şi Blaj) contractele de execuţie au fost încheiate în 18 noiembrie 2014. De asemenea, contractul privind realizarea a două staţii de transfer deşeuri, la Blaj şi Tărtăria, a fost semnat în 16 septembrie 2014 cu Asocierea SC Hidroconstrucţia SA – SC Iridex Group Construcţii SRL – SC Argif Proiect SRL.

Cele nouă contracte de lucrări încheiate în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba” au o valoare totală de aproximativ 124,35 milioane de lei (circa 28,2 milioane de euro).


Comentarii

Comentarii