În atenția pensionarilor pe caz de boală sau invaliditate. Modificări importante în noua Lege a pensiilor


În conformitate cu noua lege a pensiilor, mii de persoane pensionate pe caz de boală sau pentru invaliditate vor fi nevoite să se alinieze noilor reguli și să meargă la medic pentru controale periodice, deși până în prezent nu li se cerea acest lucru. 

În legea actuală scrie că nu mai sunt supuși revizuirii medicale cei care au vârsta mai mică cu până la cinci ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiile complete de cotizare, dar în noul proiect nu se mai regăsește exceptarea, ceea ce ar însemna ca și aceștia sunt obligați să meargă la revizuirile medicale periodice.

În conformitate cu noua lege, indemnizația de însoțitor va fi acordată pentru însoțitorii persoanelor încadrate la gradul I de invaliditate. Acești bani se vor acorda pe lângă pensie și vor reprezenta 50% din salariul minim brut. Până acum, suma era egală cu 80% din punctul de pensie.

Stagiul potențial este definit (atât în actuala lege, cât și în proiectul viitoarei legi) ca fiind perioada de timp considerată stagiu de cotizare şi acordată la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecţiunilor invalidante.

Proiectul viitoarei legi nu mai prevede alte modalități de calcul pentru stagiul potențial în funcție de anumite afecțiuni.

(surse articol stiripesurse.ro, bugetul.ro)

Post-ul În atenția pensionarilor pe caz de boală sau invaliditate. Modificări importante în noua Lege a pensiilor apare prima dată în Ziarul Apulum.


Source: Stiri din Aiud


Comentarii

Comentarii