Model unic de bilet gratuit interurban pentru persoanele cu handicap


Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba informează, persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap de pe raza județului Alba, că Hotărârea de Guvern nr. 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, stabilește un model unic de bilet de călătorie gratuită care poate fi utilizat pentru tipuri diferite de transport interurban și cu operatori de transport interurban diferiți, astfel încât călătoria dus să se poată efectua cu un tip de transport interurban și cu un operator de transport, iar călătoria întors cu alt tip de transport, respectiv cu alt operator.

Practic, biletul de călătorie gratuită poate fi folosit atât la transportul interurban pe calea ferată, pe mijloacele auto tip microbuz, autocar, cât și naval, pentru persoanele cu handicap, asistenții personali și însoțitorii acestora, cu oricare din mijloacele de transport interurban, fără ca aceștia să fie condiționați de tipul biletului. Orice persoană din aceste categorii poate pleca cu autobuzul către o destinație și se poate întoarce cu trenul, de exemplu.

Același act normativ stabilește că operatorii de transport interurban pot presta serviciile de transport pentru beneficiarii <LLNK 12006 448 13 2O1 0 18>Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, numai în baza convenţiilor încheiate cu direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, conform noilor prevederi legale – Hotărârea de Guvern nr. 1017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, eliberarea biletelor de călătorie gratuită se va realiza de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba numai în baza prezentării actului de identitate, în original, a titularului prestațiilor sociale și a cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială.

Potrivit prevederilor art. 24 alin. (1)-(6) din Legea nr. 448/2006 beneficiază de gratuitatea transportului interurban, în România, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, următoarele categorii de persoane:

 • persoanele cu handicap
  grav;
 • persoanele cu handicap
  accentuat;
 • asistenții personali ai
  persoanelor cu handicap grav;
 • însoțitorii
  persoanelor cu handicap grav, numai în prezența acestora;
 • însoțitorii copiilor
  cu handicap accentuat, numai în prezența acestora;
 • persoanele cu afecțiuni
  renale care necesită hemodializă;
 • asistenții personali
  sau însoțitorii persoanelor cu handicap care necesită
  hemodializă.

Post-ul Model unic de bilet gratuit interurban pentru persoanele cu handicap apare prima dată în Ziarul Apulum.


Source: New feed


Comentarii

Comentarii