Recomandări ale DSVSA Alba pentru unitățile de vânzare cu amănuntul în contextul pandemiei COVID-19


jhjj

Direcția
Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba
a primit de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și
pentru Siguranța Alimentelor (ASVSA) instrucțiuni care detaliază
recomandările privind aplicarea unor măsuri suplimentare pentru
reducerea riscului de contaminare cu COVID-19,
la
nivelul unităților de vânzare cu amănuntul înregistrate
sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Recomandările
se referă la respectarea anumitor reguli stricte de igienă de către
personalul lucrător, inclusiv cu privire la echipamentul de
protecție, implementarea planului de curățare și dezinfecție,
precum și accesul consumatorilor în unităților de vânzare cu
amănuntul înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța
alimentelor.

Un
element important în ceea ce privește accesul consumatorilor în
aceste unități, este reprezentat de faptul ca operatorii economici
să implementeze proceduri, astfel încât să fie respectată
distanța socială minimă de 1,5 metri stabilită de Comitetul
Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

O
parte din recomandări pentru personalul lucrător:

  • Monitorizarea
    permanentă de către operatorul din domeniul alimentar a stării de
    sănătate a personalului angajat;
  • Personalul
    angajat trebuie să se spele pe mâini obligatoriu înainte de a
    începe munca, după strănut sau suflarea nasului, înainte de
    manipularea mâncării gătite sau a preparatelor gata pentru
    consum, după manipularea sau pregătirea alimentelor crude, după
    manipularea deșeurilor, după realizarea operațiunilor de
    igienizare, după folosirea toaletei, după ce a mâncat, băut sau
    fumat, după manipularea banilor, după scoaterea mănușilor de
    protecție etc.;

  • Personalul
    care manipulează produse alimentare și care utilizează mănuși
    de protecție trebuie să se asigure că acestea sunt schimbate
    frecvent și că mâinile sunt curate înainte de a pune mănușile,
    între schimbarea mănușilor și după îndepărtarea acestora.

O
parte din recomandări privind accesul consumatorilor în unitățile
de vânzare cu amănuntul:

  • Accesul
    consumatorilor în unitățile de vânzare cu amănuntul trebuie să
    se realizeze într-un număr limitat, astfel încât să poată fi
    respectată distanța socială recomandată de minim 1,5 metri între
    consumatori și vânzători, stabilită de către Comitetul Național
    pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU);
  • Pentru
    respectarea acestei dispoziții, la nivelul fiecărei unități de
    vânzare cu amănuntul vor fi postate afișe informative pentru
    consumatori, se va desemna personal responsabil pentru supravegherea
    respectării acestei dispoziții sau vor fi realizate
    avertismente/anunțuri audio în mod repetat prin care se informează
    cu privire la măsurile generale necesare de prevenție, inclusiv
    pentru situațiile în care aceștia prezintă semne clinice precum
    tuse, strănut etc.;

  • Consumatorii
    trebuie să fie informați și asupra necesității ca în incinta
    unităților de vânzare cu amănuntul, pe cât posibil să nu intre
    în contact direct cu alte persoane, iar consumul produselor
    alimentare în incinta acestor unități să fie interzis.

O
parte din recomandări privind implementarea planului de curățare
și dezinfecție:

  • Acțiunile
    de curățare/dezinfecție se realizează în mod obligatoriu de cel
    puțin două ori pe zi, cu un interval de cel puțin 4 ore între
    două operațiuni, la nivelul pardoselilor, holurilor și ușilor de
    acces, vitrinelor căsuțelor de păstrare a obiectelor înainte de
    a intra în unitate, coșurilor de cumpărături etc., cu care
    consumatorii pot veni în contact;
  • O
    atenție deosebită se va acorda dezinfecției
    coșurilor/cărucioarelor utilizate de consumatori pentru
    transportul alimentelor în interiorul și exteriorul unității,
    fiind necesar ca acestea să fie aspersate la un interval de cel
    puțin două ore cu o soluție pulverizată pe întreaga suprafață
    a acestora, într-un spațiu/zonă separată față de zonele de
    vânzare a alimentelor;

  • La
    nivelul căilor de acces în unitățile de vânzare cu amănuntul
    frecventate de un număr semnificativ de persoane (supermarketuri),
    este necesară amplasarea tăvilor impregnate cu substanțe
    dezinfectante pentru încălțăminte, precum și a soluțiilor de
    dezinfecție a mâinilor, pentru consumatori, în dreptul cărora să
    fie afișate informații referitoare la modalitatea și
    obligativitatea de utilizare a acestora.

Biroul
de presă al DSVSA Alba

Post-ul Recomandări ale DSVSA Alba pentru unitățile de vânzare cu amănuntul în contextul pandemiei COVID-19 apare prima dată în Stiri din alba Ziarul Apulum.


Source: New feed


Comentarii

Comentarii