Seară cultural-artistică organizată la Aiud


După manifestarea complexă desfăşurată, la începutul lui martie, în proiectul cultural care a cuprins două expoziţii de artă, proiecţia de film documentar, prezentarea de album fotografic,  profesori şi elevi din oraşul Gyomaendrőd, oraş din Ungaria înfrăţit cu Aiudul, organizează, vineri, 28 martie 2014, ora 17, la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud la o Seară cultural-artistică / Tárogató.

La eveniment participă profesorii şi elevii Şcolii Elementare de Artă Kállai Ferenc şi orchestra de tineret “Legalizált Lámák” din Gyomaendrőd. Manifestarea este organizată în colaborare cu Grupul “Collegium Gabrielense”  al Colegiului “Bethlen Gábor” din Aiud. Vor participa Ioan Hădărig- manager Centrul Cultural “Liviu Rebreanu”  şi Ştefan Balog – preşedintele Fundaţiei “Inter-Art” Aiud. Expoziţia va fi prezentată de Hevesi-Nagy Anikó- director la Şcoala Elementară de Artă “Kállai Ferenc” din Gyomaendrőd. Evenimentul va avea loc la Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud.

Proiectul este sprijinit de Fondul National de Cooperare din Ungaria. Organizatorii evenimentului sunt Fundaţia “Hallható Hang”- Gyomaendrőd, Centrul Cultural “Liviu Rebreanu”- Aiud şi Fundaţia “Inter-Art” – Aiud

„Dialogul cultural dintre Aiud şi Gyomanedrod durează de decenii. Din acest dialog face parte şi colaborarea dintre tabăra de artă – momentan desfiinţată – de la Gyomaendrod şi cea  existentă la Aiud, respectiv participarea constantă a tinerilor din Gyoma la tabăra de creaţie pentru tineret organizată la Aiud. Scopul prezentului proiect este compus din mai multe elemente şi are o durată de mai multe luni de zile. Pe lângă revigorarea colaborarilor mai vechi în domeniul artelor plastice se introduc şi alte ramuri artistice pentru a nuanţa viaţa culturală a celor două localităţi.

Pe parcursul acestei colaborări locuitorii din Gyomaendrod au avut ocazia, datorită expoziţiilor Inter-Art, să cunoască culturi diferite iar locuitorii Aiudului vor avea ocazia să cunoască valorile educaţiei artistice din Ungaria, prin prestaţia Fundaţiei Hallhato Hang şi a Şcolii de Artă Kallai Ferenz .

Membri ai Fundaţiei Hallhato Hang consideră că niciodată nu a fost atata nevoie de artă pentru tineri ca în zilele noastre.Tot mai mulţi tineri pierd vremea degeaba sau stând acasă în faţa calculatorului. În cadrul activităţii artistice desfăşurate în societate pe lângă creativitate şi muncă creativă capacitatea de cooperare este esenţială, la fel ca buna comunicare şi sentimentul responsabilităţii. Toate aceste abilităţi ajută munca elevilor şi contribuie la viaţa lor viitoare”, spune Hevesi Nagy Aniko – director al Şcolii de Artă Kallai Ferenz, Gyomaendrod.


Comentarii

Comentarii