Traian Băsescu le cere ruşilor de la Lukoil să plece din România


Într-o intervenţie televizată, preşedintele României Traian Băsescu a abordat frontal subiectul Lukoil şi şantajul ruşilor: „Dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producţia, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploieşti. Lukoil trebuie să se gândească să dispară de tot de pe piata românească, dacă asta îi este abordarea. Lukoil trebuie să hotărască: respectă legile Statului Român sau daca vrea legile de la Moscova, se se ducă acolo, nu în Romania”.

„Justiţia noastră este în faţa unui şantaj, a unei presiuni, şi Doamne fereşte să se cedeze, că mâine aflăm că nu mai face nimeni profit în ţara asta, că aşa se poartă daca eşti străin”, a mai spus preşedintele.

Băsescu: „În momentul ăsta, Guvernul Romaniei ar trebui să fie pregătit să plătească preţul cu care a vândut rafinăria, să fie pregatit tehnic să o preia şi, la constatarea finală a ilegalităţilor comise de Lukoil, să discutăm suma constatată a fi fraudă cu sumele investite de Lukoil în rafinărie”.

„Am mai auzit o minciună: Lukoil contribuie la bugetul de stat cu 700 de milioane de euro pe an. Lukoil de 5 ani merge în pierdere, ceea ce mă face să gândesc că, la terminarea anchetei, s-ar putea ca cele 230 de milioane de euro să fie doar o „deschidere”, a mai spus Băsescu în intervenţia televizată de la Administraţia Prezidenţială.

Şefii Lukoil au declarat anterior că vor pleca din România dacă procurorii români nu ridică vineri, 10 octombrie 2014, sechestrul asigurator impus la Petrotel Lukoil în urma constatării unei evaziuni fiscale care se ridică la 230 milioane de euro.

Pe surse a apărut informaţia că Lukoil a pregătit deja vânzarea sucursalei România către MOL, companie de stat din Ungaria.


Comentarii

Comentarii